Terug naaar Tijdmachine

2012

Zusters Franciscanessen weg uit Oosterhout

Vanaf 1856 waren de zusters Franciscanessen in Oosterhout aanwezig. Zij waren vooral werkzaam in het onderwijs. Ze vestigden zich in de Rulstraat, waar ze naast hun klooster twee lagere scholen voor meisjes, drie bewaarscholen en een ULO voor meisjes hadden.

Vanaf 1910 verzorgden ze het onderwijs aan de lagere school voor meisjes (Sint-Antoniusschool in de Hoogstraat, nu Sint Vincentiusstraat) en de kleuterschool in de Sint-Antoniusparochie. Tussen 1930 en 1957 hadden ze naast de school daar ook een klooster,

Tussen 1957 en 1968 woonden alle zusters in de Rulstraat. Toen die complexen moesten verdwijnen in verband met de bouw van Arendshof, verhuisde de communiteit weer naar het klooster in de Hoogstraat. In 1982 was het aantal zusters zover teruggelopen dat men verhuisde naar drie geschakelde woningen aan de Ridderstraat.

Het klooster in de Sint-Vincentiusstraat was van 1957-1968 een gastenverblijf voor de gasten van de benedictijnen van de St.Paulusabdij. Daarna werd het een woonhuis met speelgoedmuseum, een speelgoedmuseum, en nu is het een Thomashuis.